Logo Stowarzyszenia Pomocy Osobom Niepełnosprawnym Larix im. Henryka Ruszczyca

Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym "Larix"
im. Henryka Ruszczyca
Organizacja Pożytku Publicznego KRS 0000163353

Larix

Dla bibliotek

Witamy na stronie Stowarzyszenia "Larix".

Stowarzyszenie powstało w 2003 roku. Zostało założone przez osoby niewidome i słabowidzące. które chciały ułatwić osobom niewidomym dostęp do nowych technologii. Z czasem Stowarzyszenie zajęło się także promocją czytelnictwa wśród osób niewidomych. Jest to obecnie główne pole działalności Stowarzyszenia. Od 2007 roku do chwili obecnej Stowarzyszenie regularnie nagrywa i nieodpłatnie udostępnia kolejne cyfrowe książki mówione przeznaczone dla osób niewidomych i słabowidzących. W celu udostępniania książek Stowarzyszenie współpracuje z ponad 300 bibliotekami na terenie całego kraju.

W 2010 roku Stowarzyszenie uzyskało status Organizacji Pożytku Publicznego. W wyniku zbiórki 1% podatku Stowarzyszenie uzyskuje od darczyńców środki, które są przeznaczone na realizację projektów związanych z nagrywaniem i udostępnianiem cyfrowych książek mówionych dla osób niewidomych i słabowidzących, zgodnie z działalnością statutową organizacji.

Bardzo Was prosimy, skorzystajcie z możliwości przekazania Stowarzyszeniu 1 % podatku.

Nr KRS 0000163353

Dzięki temu będziemy mogli nadal prowadzić działalność na polu promocji czytelnictwa wśród osób z dysfunkcją wzroku.

Boże Narodzenie 2015

Choinka

Przy Wigilijnym stole,
łamiąc opłatek święty,
pomnijcie, że dzień ten radosny
w miłości jest poczęty.

Cyprian Kamil Norwid

Z tej miłości wypływa wszelkie dobro, którym dzielimy się z innymi.
Wszystkim Czytelnikom cyfrowych książek mówionych,
Bibliotekarzom, Darczyńcom i naszym Sympatykom
życzymy, radosnych i pełnych ciepła Świąt Bożego Narodzenia,
a także szczęśliwego Nowego Roku.

Prosimy o 1 procent

Szanowni Państwo.

Cieszymy się, że współpracuje z nami już blisko 300 bibliotek publicznych, bibliotek wyższych uczelni oraz innych instytucji pomagających osobom z niepełnosprawnościami. Dziękujemy Państwu za współpracę, której owocem jest poprawa dostępu osób niewidomych do kultury.

Dziękujemy także wszystkim Czytelnikom, którzy kontaktując się z nami, wyrażają swoje zdanie na temat naszej działalności. Dzięki temu wiemy, że pozytywnie odbieracie Państwo nasze działania, ale też wiemy, co jeszcze możemy zrobić lepiej. Jesteśmy dla naszych Czytelników. Z każdej rozmowy, e-maila oraz telefonu bardzo się cieszymy.

Zachęcamy Państwa do skorzystania z możliwości przekazania Stowarzyszeniu „Larix” 1 % swojego podatku. Pomimo prowadzenia wielu działań, nasze Stowarzyszenie jest niewielką organizacją i boryka się z brakiem środków własnych na realizowane projekty. Dzięki uzyskanemu wsparciu będziemy mogli nagrywać jeszcze więcej książek, a także prowadzić inne działania na rzecz niewidomych czytelników.

NR KRS 0000163353

Logo 1 procent

Logo PFRON

Logo MKiDN